Tarhana Türk Beslenme Kültürü Yeri ve Önemi

Tarhana Türk Beslenme Kültürü; Toplumların kendi yapılarına ve değer yargılarına uygun gelenekleri,
görenekleri, dinsel inançları, töre ve törenleriyle birleşerek, toplumun kendine has beslenme ve mutfak kültürünü ortaya çıkarmalarına neden olmuştur. Belirli bir yöreye ait gibi görülen bazı yemekler, başka yörelerde
aynı ya da başka isimlerle ve içeriği biraz değiştirilerek yapılmaktadır.

Tarhana Türk Beslenme Kültürü

Bu yiyeceklerin başında gelen tarhana, Türkler tarafından Orta Asya’da yaşadıkları dönemden bu yana bilinen ve sevilerek tüketilen geleneksel bir
besin maddesidir. Orta Asya’dan göç eden Türkler ve Moğollar tarafından
Anadolu, Orta Doğu, Macaristan ve Finlandiya’ya getirilerek tanıtılmış
ve bu ülkelerde de tüketilmeye başlanmıştır. Tarhana Finlandiya’da “talkuna”, Irak’ta “kışk”, Türkistan’da “göce” gibi isimlerle bilinmektedir.

Anadolu’da hemen hemen her yörede kış için hazırlanan yiyecekler arasında ilk sıralarda yer alır. Tarhana, buğday unu, kırması, irmik veya bunların karışımı ile yoğurt, biber, tuz, soğan, domates ve aroma verici bitkisel maddelerle yoğrulan hamurun fermente edildikten sonra kurutulması,
öğütülmesi ve elenmesi ile elde edilir. Tarhana, içerdiği protein, vitamin
ve mineraller nedeni ile her yaş grubu için önemli bir besindir.

Tarhana Anadolu Kültürü

Ayşe Özfer ÖZÇELİK
Yahya ÖZDOĞAN

Cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir