Tarhana Çorbası; yoğurt, buğday unu, tuz, biber soğan, domates ve çeşitli aromalar ile yapılan bir çorba çeşididir. Bu anlamda ünlü birçok tarhana olmasının yanı sıra Uşak tarhanası da adından söz ettiren tarhanalardan biridir.
Tarhananın içerisinde bulunan maddeler ile bir hamur oluşturulur ve oluşturulan bu hamur fermente edilerek ardından kurutma ufalama işlemine tabi tutularak, çorbanın hammaddesi oluşturulmuş olur.
Toz haline getirilmiş ve kurutulmuş tarhana yaklaşık 6 ay ile 2 sene arasında uygun koşullarda muhafaza edilebilmektedir. Kuru tarhananın yapım tarifi ise şu şekildedir;
- Tencereye bir miktar tereyağı alınır ve eritilir.
- Eriyen tereyağa bir miktar salça eklenir ve karıştırılır.
- Yağ ve salça karışımına toz tarhana eklenir, bir süre karıştırılır.
- Bu aşamada ocağın altı kapatılır ve yavaş yavaş soğuk su eklenerek hızlı bir şekilde karıştırılır.
- Tarhananın topaklanmadığından emin olduktan sonra ocağın altı açılır ve tuz da atarak çorba kaynayıncaya kadar pişirilir.

Uşak Tarhanası Nedir?
Ülkemizde mevcut olan 50 farklı tarhana çeşidi gibi Uşak tarhanasının da yeri ayrıdır. Uşak tarhanası çok eski tarihlerden beri özellikle Yörüklerin yaptığı tarhana olarak bilinmektedir. Bu bağlamda faydaları da saymakla bitmemektedir. 50 çeşit tarhana içinden Uşak tarhanasının bu kadar öne çıkmasının da birçok sebebi var. Bu anlamda içeriğinin ne olduğundan ve yapılış aşamasından bahsedecek olur isek;
- Uşak tarhanası, soğuk iklimde bulunması sebebi ile fermente ve mayalanmanın uzun sürmesi sonucu tarhana içerisinde bulunan yararlı mikroorganizmaların artması ve tarhanaya ayrı bir lezzet sunması ile böyle bir öneme kavuşmuştur.Bunun yanında her tarhananın farklı bir yapılış ve hammadde çeşidi vardır. Uşak’ta yapılan tarhanalarda da buğday unu, tam yağlı yoğurt, kırmızıbiber, soğan, domates ve nanenin karıştırılıp yoğrulduktan sonra üzerinin temiz bir bezle örtülmesi sonucu 21 gün boyunca fermente olmasının beklenmesi ile elde edilmektedir.
Diğer yörelere bakıldığında fermente süresi genelde 1 hafta olarak tutulmaktadır. Bunun dışında Uşak tarhanası, içerisinde bulunan domates, soğan ve kırmızıbiberin bolca kullanılması ile de lezzetine lezzet katmaktadır. 21 günlük mayalanma süreci tamamlandıktan sonra tarhana kurutularak, granül hale getirilmekte ve paketlenerek tarhana yapma işlemi sonlandırılmaktadır.
Bu şekilde uygun koşullarda muhafaza edilen uşak tarhanası granül halde 1 ila 2 sene arasında bozulmadan kalabilmektedir.
Uşak Tarhanasının Önemi
Tarhana her çeşidi ile mükemmel bir vitamin deposudur. Öyle ki her şeyin en iyisini sunduğumuz bebeklerimiz için bile özel bebek tarhanası mevcuttur. Bu da bebeklerin bile tarhanaya ihtiyacı olduğunu göstermektedir.
Söz konusu Uşak tarhanası olduğunda ise uzun süren fermente süreci dolayısı ile içerisinde yararlı mikroorganizmaların artması ve bol domates, soğan kullanımı ile birden çok mineral ve vitamini içermesi ile standart bir tarananın yararlarının kat be kat fazlası sizlere sunuluyor. Bu anlamda gelin bakalım Uşak tarhanası neden bu kadar önemli?
- Tarhana, içerisinde bulunan soğan, domates, kırmızıbiber ve nane gibi şifa iksiri olarak kullanılabilecek nitelikteki maddeler ile bağışıklığı güçlendirir ve hastalıklara karşı koruma sağlar.
- Tarhana, yine içeriğinde bulunan yoğurt ve nane ile sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur. Uşak tarhanası içerisinde bulunan mikroorganizmalar da bağırsak sağlığınıza dosttur.
- Tüm bunların yanında tarhana çorbası, yorgunluğu alır, yüksek tansiyona iyi gelir ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
- Yancı bir yemek olmadan tüketilen tarhana çorbası oldukça doyurucudur ve bir öğün için gerekli besin takviyelerini vücudunuza sağlar.